C50.82 Carcinoma mammae lobulare gradus III l.dx. pT3 (135 mm) N1 (3/15), ER 80-90%, PR 80%, MiB-1 30%, Her-2 +.

lauantai 18. syyskuuta 2010

Tomaattikymysys

Kuten arvelinkin, jäi itsekasvatettujen tomaattien istutus kunnon syvään multaan niin myöhäiseksi etteivät tomaatit ehdi kypsyä.. Paljon olisi komeita raakileita ja kukkiakin vielä... Takaraivossa kolkuttaa ajatus, että tomaatit voisi kerätä terttuina ja kypsyttää sisällä - olisiko kellään kokemusta tai tietoa aiheesta..? Jos nyt edes ehdin ennenkuin yöpakkaset tekee niistä selvää..

Hyönteisloukkukin alkaa kärsiä kylmästä, mutta on vielä kehittänyt jännän pallukan - kukan nupun..? Näinköhän tuokaan ehtii aueta ennenkuin kylmä vie koko kasvin.

Ja sitten on vielä kuva maissista - ehkä vuoden viimeinen ;)

Hyvää viikonvaihdetta kaikille :)


17 kommenttia:

 1. Hei näkyykö tuossa toisessa popkornissa jo kukan röyhylää? Tomaateist en tiedä, mutta eikö kärpäsloukku ole sisäkasvi? Et miten se nyt palelis. (Taas piti vähän säikähtää tuota pallukkaa!)
  Kiitos kuvista! Hyvää viikonloppua! Parempaa vointia!

  VastaaPoista
 2. Yrittänyttä ei laiteta. Kypsytetäänhän sitä muutakin, kuten banaaneja.. neuvoo tämä puutarhuri, jonka salaatit ja muu sato tuli korjuukuntoon vasta elokuussa.. apulaiseni kun kävi kevättöiden jälkeen vielä vähän "korjailemassa" jälkiä. Nyt siellä siis on, rucolaa, tilliä, persiljaa, hallaöitä odottelemassa:)

  Toivottavasti teillä jo taudein aika ohi. Leppoisaa lauvantaiehtoota!

  VastaaPoista
 3. Tomaatteja voi hyvin kypsyttää sisällä. Ennen ne käärittiin sanomalehteen ja laitettiin sängyn alle. Tosin silloin sängynalustat oli aika viileitä. Netissäkin voi olla hyviä ohjeita.
  Vihreistä tomaateista saa hyvää pikkelsiä. Siihenkin löytyy netistä ohjeita.

  VastaaPoista
 4. Kiitän Ärkoo, Tiina ja Anitta :)

  Meillä tuo kärpäsloukku on ollut terassilla ja saa siellä ollakkin. Se kun pitäis pystyä pitämään kosteena ja sisällä se ei onnistu multa..

  Meillä on kaikki muu myöhässä, paitsi parit herneet ja Ruohonjuuren tomaatti, joka on rujoimman näköinen varsi ikinä, mutta tehnyt jatkuvasti mukavasti makeaa satoa :) Niin ja porkkanat syötiin jo ihan pikkuruisina ;)

  Tomaatin kypsyttämisestä löytyikin nettineuvoja, jopa niin, että kokeilen ehkä useampaa ohjetta. Vai pitäisköhän kokeilla paistettuja vihreitä tomaatteja..

  VastaaPoista
 5. Minä kääräsin tomaatit sanomalehteen ja jätin kuppiin mikron päälle. Avot kohta olivat kypsiä!

  VastaaPoista
 6. Niitä paistettuja vihreitä tomaatteja, ehdottomasti:) On muuten elokuva top kympissäni!

  VastaaPoista
 7. Kiitos Anna ja Tiina :)

  Löysin muuten ohjeita siihen vihreiden tomaattien paistoon;
  http://essujalusikka.blogspot.com/2008/11/paistetut-vihret-tomaatit.html
  Ehkä sitä paistamistakin kokeillaan.

  VastaaPoista
 8. Pööööö <3 Jälkijunassa täällä, mutta sanomalehden sisälle minäkin ne laittaisin. Vanha tapa ja kypsyy siellä. Ja ne vihreet tomaatit on täälläkin jäänyt aina vain kokeilematta, vaikka viime vuonna omatkin tompskut jäi vihreiksi...
  Terkkuloisii ja haliloisii. Tsau!

  VastaaPoista
 9. Paistetut vihreät tomaatit -ihana elokuva ! Ei oo muuten tullut pitkään aikaan, tai sitten oo huomannut. Kiva että löysit neuvot tomaattien kypsyttämiseen ! Minulla noita vihreitä tomaatteja oli ulkona pitkään kokonaiset 2 kappaletta, kunnes nyt huomasin yhden kadonneeksi. Vielä olisi yksi vihreä tomaatti... sinulla on onneksi suurempi sato !

  VastaaPoista
 10. En ole kokeillut sanomalehden sisällä, mutta TAKUUVARMA keino on PIMEÄ kaappi. Jos haluat että kypsyvät nopeasti, laita tomaatit lautaselle / tarjottimelle tms. jossa eivät ole päällekkäin ja joukkoon yksi kotimainen omena. Omena kypsyttää tomaatit. Voit laittaa tomaatteja eri aikaan kaappiin, niin kypsyvät sitten hieman eri aikoihin.

  Niistä vihreistä tomaateista..Ei suositella syötäväksi (ainakaan suurina määrinä) jonkin haitallisen aineen takia!! Olen kyllä itsekin tehnyt ja ne ovat aivan mielettömän hyviä, mutta..Raaka tomaatti ei ole terveellinen. Ja siitähän se vihreä väri kertoo.

  -viherpeukalo Hahtis-

  VastaaPoista
 11. Minun tomaattikokeilut aina jäi siihen, että ei kerenneet kypsyä kunnolla, mutta sisällä tertuissa hyvin kypsyi. ja elokuvana paistetut vihreät tomaatit on aivan IHANA, kuten jo moni mainitsikin.

  VastaaPoista
 12. Tuota omenaneuvoa olisin minäkin tarjonnut. Meidänkään tomaatit eivät muutamaa varhaista yksilöä lukuunottamatta ole ehtineet kypsyä, kun mokomat innostuivat tekemään hedelmää vasta nyt syyskuulla (samoin kuin paprika). Pitääkin käskeä mies keräämään sato ja kypsyttelemään sitä.

  VastaaPoista
 13. Moro
  Just tulin säteilystä. Huomenna säteiden lisäksi ekg. Kotona likka vetelee vitamiineja ja syö marjoja, ettei flunssa saa yliotetta. Meikkä (koputtelen päätäni) selvisi taas flunssasta, kiitos Lactosevenin ; ) ainakin luulen niin.
  Hiukan niskaa on särkenyt säteilypuolelta. Hoitaja sanoi, että kaikenlaisia tuntemuksia voi tulla eli ok. Mites sulla säteilyt ? Onko flunssa lähtenyt käpälämäkeen ? Ihanaa syksyistä päivää ; ) ja kiitti RK:lle painonpudotuskampanjasta - pirtsikka mukana, vaikka tänään on tullutkin jo syötyä selttipullaa ja omenapiirakkaa ; )
  pirtsikka

  VastaaPoista
 14. Eipä ehtinyt minunkaan tomaatit. Tänäkään vuonna. Ja nyt nakkasin koko komeudet suosiolla pusikkoon. Aiemmin olen yrittänyt sisällä kypsyttää, mutta ei ole kypsynyt, mädäntyneet vaan. Ensi vuonna en taida enää viitsiä edes yrittää.

  VastaaPoista
 15. Tulinpa vain kommentoimaan, että ei hajuakaan moisesta :)

  Jatkoja!

  VastaaPoista
 16. Kiitos kaikille kommenteista :)

  Paprikat laitoin niin myöhään ja niiden itäminenkin tuoreista siemenistä kesti pitkään, joten ne eivät ole edes kukkineet tuolla tomaattipusikon alla.. Omena on varmasti hyvä kypsyttäjäkaveri, kun sitä ei pitäisi just tuon ominaisuuden vuoksi pitää muiden hedelmien kanssa samassa paikassa. Voiskohan se myrkyllinen ainesosa jollainlailla haihtua tomaatteja paistettaessa, kun näyttäisi olevan aika suosittukin herkku toisaalla..?

  Nuhaa ja köhää pitelee edelleen, mutta ei sen kummempaa. Säteissä sain tänään satikutia selän raapimisesta - kun siellä on yksi kohta verillä..

  VastaaPoista
 17. Tomaatti kypsyy huoneenlämmössä kulhossa nopeiten (myös aivan vihreät), kokonaisessa oksassa roikottamalla toiseksi nopeiten, jääkaapissa vihanneslokerossa paperipussissa melko hitaasti. Kaikki ovat kypsyneet aivan vihreätkin, lajikkeena outdoor girl. Pakko kommentoida kun nyt on kokemusta, kasvihuoneesta ei kerinnyt kun joitain kymmeniä valmiiksi ja joku satakunta jäi vihreäksi.

  VastaaPoista