C50.82 Carcinoma mammae lobulare gradus III l.dx. pT3 (135 mm) N1 (3/15), ER 80-90%, PR 80%, MiB-1 30%, Her-2 +.

maanantai 20. syyskuuta 2010

Tomaatteja ja säteitä

Isoimmat tomaatit on nyt kerätty ja pari terttua laitoin roikkumaan katossa valmiina olleisiin koukkuihin ja pari terttua kääräsin keittiöpyyhkeen sisään. Nähtäväksi jää, tuleeko niistä kypsiä vaiko mätiä tomaatteja..
/
Tässä vielä pari lähikuvaa maissista. Maissi siis maittaa etanoille ja niitähän meillä piisaa.
/
Sädehoidossa sain tänään nuhteita siitä, että olen raapinut selkääni niin, että yhdestä kohdasta on tullut verta. Öljyä ei kuulemma suositella ja olen jonnekkin hukannut ohjeen, jonka mukaan pitäisi tehdä suolavesihaude tälle kutisevalle sädealueelle. Pitänee huomenna pyytää uusi.
/
Tänään oli sädehoidossa mua aikaisemmin kyllä huonokuntoisimman näköinen potilas, jonka olen tuolla nähnyt. En ole edes varma, mutta luulen että sängyssä makasi melkoisen vanha mies, jota vietiin sängyllä hoitoon ja lääkärin vastaanotolle. Siitä päättelin hänen olevan vielä hengissä. Se pisti vähän miettimään syntyjä syviä..

24 kommenttia:

 1. Nuo kotilot on kyllä yököttäviä otuksia, syövät kaikki ja rasahtavat inhoittavasti kengän alla jos päälle sattuu astumaan.

  VastaaPoista
 2. Minä kerkesin useammankin sängyllä kuljetettavan potilaan nähdä sädehoitojen aikana. Siinä tuli kieltämättä kaikenlaista mieleen.

  VastaaPoista
 3. Kiitti Tilu ja Kitsu :)

  Juu, aika ällöjä ovat kotilot - varsinkin suurina määrinä.

  Oon myös nähnyt sänkypotilaita aikaisemmin - mutta tätä en olisi tiennyt eläväksi, ellei olisi viety hoitoon ja lääkärin vastaanotolle..

  VastaaPoista
 4. Höh, ei kiva. Siis tuo sänkypotilas.
  Tuollaisia kotiloita ei ole meidän pihalla näkynyt, onneksi!!

  VastaaPoista
 5. Just joo. Pois etanat mun maissista!
  Ei se syöpiksellä käynti iloinen asia ole, vaikka itse olisikin kohtalaisessa kunnossa. Ihmeesti sitä pystyy edelleenkin suojautumaan siihen uskomukseen, että ei minulle noin voi käydä, vaikka tietääkin että kyllä voi. Surulliseksi siellä tulee, jo ulkona, heti kun rakennus näkyy. Ovat varmaan siksi käärineet sen pakettiinkin, ettei näkyisi. Onneksi ei tarvitse kovin usein vierailla - toistaiseksi.

  VastaaPoista
 6. Herkullisen näköisiä tomaatteja väristä huolimatta !

  Kuukletin tuon ohjeen, jota itekin käytin. Saatkohan sen tästä (no ei saa kun esikatselin, mutta siis lainattu erään blogin kommentista):
  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Ri9ZBNJ0AqwJ:eatingmuffins.typepad.com/eating_muffins/2003/10/posted_by_jukka.html+suolavesihaude+s%C3%A4dehoito&cd=2&hl=fi&ct=clnk&gl=fi

  eli litra keitettyä vettä ja teelusikallinen suolaa. Toimii !

  VastaaPoista
 7. Tapasin säteissä odotushuoneessa kaksi pulskaa vanhempaa miestä - toinen oli rollaattorilla liikkeellä. Juteltiin niitä näitä ja toivottiin odotushuoneen nurkkaan baaria ja kuubalainen orkesteri soittamaan aulaan. Huumorismiehiä ; ) Sytoissa näin kerran sänkypotilaan ja oli kyllä surullista nähtävää, laiha valkoinen ihminen - ihan tuli itku silmään, : (
  Tänään ekg ja säteet ja sataa kaatamalla, yäk yäk.
  pirtsikka

  VastaaPoista
 8. Huoh, pistää miettimään, vaikkei edes ole nähnyt tuota. Ihan vain mielikuva jo pohdituttaa. Oma vanha tätini sairasti jotain nopeasti leviävää syöpää. Hänet oli aukaistu ja suljettu tekemättä mitään.

  Täti sanoi eläneensä parhaan elämän, ei kannata jäädä suremaan, hän joutaa jo lähteä. Oman elämän rajallisuus tuli taas mieleen, kohta olen vanhinta elossa olevaa sukupolvea. Onneksi vielä on vanhemmat ja täti-setä-eno -osastoa tuossa puskurina :) Mutta kymmenen vuotta tästä eteenpäin, mahtaa olla jo ihan eri tilanne, ku vanhimmat kolkuttelevat jo yli kaheksaakymppiä. Ehkä en halua sitä ajatella - ainakaan juuri nyt.

  Tomaatit on muuten kauniita, noin vihreinäkin.

  VastaaPoista
 9. Kiitän Sanna, Ärkoo, Betty, Pirtsikka ja Kiara :)

  Kiitos Betty haudeohjeesta :) Tosin kerkesin jo tänään pyytää uuden ohjeen - jossa mainitaan että ei merisuolaa eikä PAN-suolaa..? Sitä sitten mietin, että pitääkö siinä olla jodia.. Tuon kamomillan olinkin jo unohtanut - ostin sitä jo ajat sitten.. Tänään on kyllä haudottava tota nahkaa.

  Oon itse kyhännyt hoitotahtoa lainaamalla netistä löytyviä pohjia jo ennen tätä syöpädiagnoosia ja oletan siinä, että en enää haluaisi aktiivista hoitoa sellaisessa tilanteessa etten enää voisi muuta tehdä kuin maata selälläni ja olla täysin autettava, ilman toivoa paremmasta. Oletan, että haluaisin vain hyvää kivunlievitystä enkä elämän epätoivoista pitkittämistä. Sitä muun muassa mietin, että pystyykö kyseinen potilas enää edes ilmaisemaan tahtoaan - vai tuleeko lähdön lähestyessä sellainen paniikki, että sitä haluaa kuitenkin koittaa kaikki konstit... Tämä potilas tosiaan vain makasi silmät kiinni ja suu auki, ja hoitajat kertoivat lääkärille, että potilaan paperit löytyvät sängystä. Surullinen näky jokatapauksessa :(

  VastaaPoista
 10. On se aina hurjaa nähdä viimisillään oleva ihminen. etenkin jos joutuu osastolle, niiden suljettujen ovien takana ihmiset elävät viimeisiä hetkiään. En tiedä miten sitten reagoisi, jos tulisi se hetki, että kaikki hoidot lopetettaisiin ja siirryttäisiin vain ireen mukaisiin hoitoihin. Molempien vanhemieni kohdalla, olivat vielä suht nuoria näin sen. Onneksi meidän ei tarvitse sitä nyt miettiä vaan me SELVITÄÄN ja jatketaan elämää. Periksi ei anneta tuumakaan:D

  VastaaPoista
 11. Moro
  Kaksi sädettä meikällä vielä. Tänään oli lääkäri. Sain Tamofen-reseptin ja Bellegralia lisää. Maanantaina aloitan Tamofenin. Mä olen niin pelkuri. Turpoo kädet ja jalat ja tulee painoa lisää. A P U V A !!! Okay ovat sivuoireita eikä välttämättä tule ja jos Tamofen ei sovi, niin siitä pitää sit kertoa lääkärille. Limakalvovaivoihin Ceredalia ja Bellavitaa. Voipi tulla nyt sitten hormoonilääkityksen aikana vielä virtsatulehduksia ja kääk vaikka mitä, valkovuotoa reilusti jne. Voi perskatti sentään ... joulukuussa verikoe ja eka kontrolli. Sarkoomalääkäri (sädehoitopuolelta) tutkii ton joulukuun kontrollin ja sit mut heitetään takas syöpäpolille rintasyöpätarkkailuun. Nyt keskityn vielä tän punanahan kärventämiseen - mun iho on selkeesti kirkkaan punainen sädetetyltä puolelta. Niska on aivan jäykkä ja väsyttää, mutta kyllä tää tästä.
  VOIMIA TEE
  pirtsikka

  VastaaPoista
 12. Kiitän Jaana, Olga ja Pirtsikka :)

  Juu, periksi ei anneta!

  Pirtsikka, mihin sulla auttaa tuo Bellegral? Sitä vuotoa mulla valitettavasti on ihan reilusti :/ Oon ymmärtänyt, että noi sivuoireet vois vaikka helpottaa jossain vaiheessa. Toivossa on hyvä elää ;) Wau, enää kaksi sädettä sulla (=

  VastaaPoista
 13. Jes TOIVO olkoon paras kaveri ; ) Se Bellegral auttaa vaihdevuosivaivoihin. Olen ottanut yhden ennen nukkumaan menoa. Lääkäri sanoi, että toiset ottavat jopa neljä pilleriä päivässä, siitä vaan, kun kerran on luonnontuote. Ehdotti mulle ens alkuun illalla yksi ja vielä toinen ennen nukkumaan menoa. Olen nukahtanut hyvin pillerin ansiosta, mutta herännyt joka yö miettimään näitä helvatin sairauksia ja ihmeen kaupalla saanut sit taas unta. Lääkäri meinas, että kun otan kaksi, niin nukun yön läpeensä. All rightia, katotaan sitten, mitä Tamofenin mukaan tulo meikän pääkopalle tekee. Kysäsin lääkäriltä tosta mun pääkopasta, kun on toteen näytetty, etten muista pari päivää sitten puhuttua asiaa ollenkaan, kun vasta sitten, kun asia mulle uusix kerrotaan ja siltikään en ihan varmasti tunnusta kuulleeni koko asiasta. Lääkäri sanoi, että kuuluu näihin sytohommiin. Olin tyytyväinen, että siippa oli paikalla kuulemassa, ettei tartte kotona niin pirusti selittää kaikkea, mitä tähän sairauteen liittyy. Mun iho on arka !!! Kysyin tuleeko minusta nyt sitten mies, kun rupeen noita hormoneja popsimaan. Lääkäri sanoi, ettei suinkaan, mutta joskus aiemmin naisista tuli "melkein miehiä" kun annettiin anabolisia steroideja. Naisina siis pysytään ; ) Likka tuli koulusta kotiin ja meikkä ihan alla päin, että nyt äitee lihoo vähintään 10 kg hormonien syönnistä. Likka siihen, että tuleeko se 10 kg normaalipainon päälle vai tuohon, kun olet äiti jo lihava. Mieletöntä kuin järkeviä kakarat on ; ) Elikkä kissan hännän nosto alkaa sillä, että pyrin RK:n painonhallintahaasteeseen vastaamalla pääsemään eroon edes joistakin jo hankkimistani kiloista ja sitten alan kerätä noita hormonikiloja. Rähmän kähmä, välillä vaan sitä on meikkäkin alavireessä.
  Mutta TEE, päivä kerrallaan etiä päin. Kuinka monta sulla on vielä ?
  Kauanko olet jo syönyt hormoneja ? Onko jotain vaivoja, muuta kuin kuninkaallinen hiki ?
  pirtsikka

  VastaaPoista
 14. Pentele sentään kun kiiruussa kirjoittelen, siis montako sädehoitopäivää vielä ? Päiviähän meillä on kymmeniä tuhansia ;)
  pirtsikka

  VastaaPoista
 15. Ohhoh, neljäkin bellergalia päivässä. :o Minä kun olen ymmärtänyt että niissä on ainesosa joka lisää silmänpainetta että ei kannattaisi ihan karkkina napsia niitäkään vaikka luonnontuotetta (belladonnaa) kuinka olisi...

  VastaaPoista
 16. "Pentele sentään kun kiiruussa kirjoittelen, siis montako sädehoitopäivää vielä ? Päiviähän meillä on kymmeniä tuhansia ;)" - Hih ;)

  Jos kaikki menee putkeen, niin kuun vika päivä on viimeinen sädehoito. Eihän sekään ole enää kuin viisi polttoa :) Mun nahka kutisee ja on se vähän arkakin. Oon nyt pari kertaa tehnyt ton suolahauteen ja on se jonkinverran auttanut. Ensimmäisellä kerralla tosin nousi näppyjä ja kutisi hetken entistä enemmän.. Voin siis normaalistikkin saada ihan vedestä läiskiä ja näppyjä. Kuumia (ja kylmiä) aaltoja on tämän tästä :P Öisin tulee heräiltyä ja makoiltua hereillä ja nyt oon sitten ihan rättiväsynyt, vaikka en oo kuin poitsun vienyt eskariin, säteissä käynyt ja syönyt. Muuta en jaksa.

  Huomenna on vielä Herkku ennen säteitä, jotka nekin on 9.40, joten ajoissa on oltava päiväkodilla taas. Onneksi alkaa sitten jo viikonloppu :)

  VastaaPoista
 17. Unohtui vastata, että alotin Tamofenit 30.8. eli neljäs viikko on menossa.

  VastaaPoista
 18. Tomaateista tulee taatusti herkullisia, huolehdi vaan että ilma kiertää kupissa. Eivät sitten kypsy siellä itsestään..

  PAri kertaa näin säteissä hyvin heikkokuntoisen potilaan. Jonkin verran sädehoitoa annetaan (ainakin omassa syövässäni) myös kivun hoitoon. Että joskus tällaiset potilaat ovat oireenmukaisessa hoidossa, eivät enää parantavassa. Pysäyttävä näky, kyllä. Samoin lapsen näkeminen vastaavalla osastolla, hyväkuntoisenkin.

  Kuun loppuun, jes!

  VastaaPoista
 19. Moro
  Viimeinen sädehoito oli tänään. Toivotin hoitajille hyvät syksyt ja ettei nähtäis ainakaan sairaalassa ; ) Sanoivat, että iho toimii vielä ainakin kaksi viikkoa säteiden jälkeen kuin se olisi päivittäin sädetyksessä. Eli ei saippuaa, ei saunaa. Ceridalia useammin kuin kerran päivässä ja kamomillateehaudetta. Näillä eväillä meikkä eteen päin ellei tilanne muuksi muutu. Hyvää viikonloppua !!! Viikonlopun jonkin asteisen siivouksen jälkeen lähdemme merelle. Ihanaa. Olen ihan rättiväsynyt. Pitää välillä väkisin tsempata jostain energiaa.
  pirtsikka

  VastaaPoista
 20. Onnittelut pirtsikka! Ja eikun merille. Hyvää viikonlppua ja voi hyvin!

  Viikonloppuja muillekin!

  VastaaPoista
 21. Kiitän Tiina, Pirtsikka ja Ärkoo :)

  Onnittelut Pirtsikalle! Kuten tuossa jo aikaisemmin mainitsinkin, on sitä väsymystä täälläkin. Eilen nukuin pitkät päikkärit ja loppuillankin vaan makoilin.. Oikein odotin viikonloppua ihan kuin työssäkäyvä ;)

  Tiina, lapsen näkeminen vastaavalla osastolla on kyllä rankinta :( Täällä lapset hoidetaan ja tutkitaan kai pääsääntöisesti Lastenklinikan osasto kympissä, joten heitä ei juuri Syöpiksellä näe. Tosin tällä viikolla näin kahviossa yhden lapsen, jonka haituvista epäilin hänen olevan potilaan.

  Voimaannuttavaa viikonloppua kaikille!
  (Tosin Tiinalla taitaa olla toivotuksista huolimatta edessä väsyvkl..)

  VastaaPoista
 22. Siitä Tamofen lääkityksestä vielä. Söin sitä 5 vuotta, eikä loppujen lopuksi tullut niin pahoja oireita kun luulin. Pahimmat vihdevuosioireet tuli heti sytostaateista. Minullahan kohtu ja mnasarjat jouduttiin poistamaan heti kohta hoitojen jälkeen. Joudun käyttämään Vagifem,-puikkoja ja pausanol voidetta. Niissä on sen verran paikallisesti käytettynä estrogeenia, että ei haittaa. Olen pärjännyt hyvin. Saas nähdä mitä minulle nytten syötetään hoitojen jälkeen, kun tuo tamofeenikin on jo koettu.

  VastaaPoista
 23. Kiitän Olga :) Mulla on nyt kyllä nuo kuumat (ja kylmätkin) aallot lisääntyneet ja voimistuneet. Toivottavasti ne jossain vaiheessa edes vähän tasottuisi. Mutta jos se syöpä näillä eväillä pysyisi poissa ja sydänkin kestää, niin onhan tämä ikäänkuin toinen mahdollisuus ja näistä pienemmistä vaivoista tulee osa tätä elämää :)

  VastaaPoista