C50.82 Carcinoma mammae lobulare gradus III l.dx. pT3 (135 mm) N1 (3/15), ER 80-90%, PR 80%, MiB-1 30%, Her-2 +.

keskiviikko 18. elokuuta 2010

Sydämen ultrassa käyty

Sydämen pumppausvoima on noin 50 prossaa, eikä lääkärin mielestä selitä tätä hengenahdistusta. Lääkäri mittasi ihka uusilla laitteella tuon neljään kertaan ja kolmesti tuo oli vähän yli sen 50 ja kerran jäi alle. Ja minä muistan vaan sen, että se jäi alle.. Huone oli täynnä väkeä, eikä mitään keskustelua aiheesta onnistunut käymään - juuri tuon verran ehdin kysästä..

Nyt pitää yrittää sitten pääsyä keuhkojen tutkimukseen, vaikka se ei onkologin mielestä vaikuttanut tarpeelliselta ja itsekin halusin kuulla mitä sydäntä tutkiva lääkäri on mieltä mahdollisesta syy-yhteydestä. Kunto on surkea ja jo pelkkä koneella istuminen puhalluttaa.. Jos säteet vielä lisäävät keuhko-oireita, niin ei tule mitään... Lääkärinlausunto, sairaslomatodistus ja epikriisi sekä aika pääkoppaosastolle tulivat myös tänään. Lääkäri on kirjoittanut, että "Mainittakoon, että potilaalla ei anamneesissa laskimotukoksia eikä keuhkoemboliaa". Mielenkiintoista, kun kuitenkin kerroin hengenahdistuksesta. Onko se mahdollista poissulkea vain kuuntelemalla keuhkoja..? Lainaus; "Jos laskimotukos "syöttää" pieniä veritulppia pitempään, päivien kuluessa ilmaantuu lisääntyvää hengenahdistusta." Mutta ehkä todennäköisempää on kuitenkin esim. neste keuhkoissa.. Pitää huomenna yrittää soitella sinne oirepolille ja kysyä neuvoa. Aikamoisen käännytystyön saa kyllä joku tosiaan tehdä, että otan näillä fiiliksillä sen vuoden Herkun... Papereista selviää myös, että viimeksi ultra antoi tulokseksi 66 prosentin pumppausvoiman, joten onhan sen nyt jo laskenut sitten 16 prosenttia - eikös?! Vieläkään ei papereista löydy Ki-67 -lukemaa, mutta MiB-1 -lukema on 30%. Ja nyt kun laitoin sen hakuun, niin löysin RS-sivujen keskustelusta ketjun, josta selviää tämän olevan saman asian.

Sain vinkin Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen vesijumppiin ilmoittautumisesta ja ilmoittauduin rohkeasti mukaan. Toivottavasti keuhkot toimivat kunnolla jo ennen jumpan alkua.

Tukka senkun harvenee ja hyvin näkyy noista pidemmistäkin karvoista kasvuhäiriöt erivahvuisina ja -värisinä kohtina.

Ja eiku lisää näitä epäesteettisiä kuvia ;) Tuollainen sääski viihtyi tuntitolkulla meidän peilikaapin reunalla itseään peilaillen.

Eskarilainen on ollut oikein hyvällä tuulella tämän viikon, joten eiköhän se esikoulu ole ollut ihan mukavaa :) Tänään poika sai suomea puhuvan Buzz Lightyearin ja sunnuntaiksi on liput varattuna Toy Story 3 -ennakkonäytökseen.


19 kommenttia:

 1. Sinulla onkin jännä blogi, kun pelonsekaisin tuntein katsoo ovatko avautuvat kuvat K-10, K-15 vai vain K-rk! Lentävä öttiäinen oli ok., mutta nuo karvat... - luulin niitä irronneiksi öttiäisen jaloiksi. Hyvä että selitit.
  Pahalta kuulostaa tuo hengittämisen vaiva. Onko niitä keuhkoja kuvattu milloin?
  Ei se säde-grillaus kaikille keuhko-oireita aiheuta. Riippuu ehkä sädetysalueen laajuudesta. Minä en säteistä mitään keuhko-ongelmaa huomannut, vain ihon punoituksen ja lievän palamisen. Ja totaalisen väsymisen ja kyllästymisen siihen päivittäiseen ravaamiseen.
  Koppalääkärin sain usein yhdistettyä näihin muihin käynteihin, niin ettei siitä tullut lisäriesaa. Siellä oli hyvä käydä marisemassa kaiken muun vaikeutta! Parempaa vointia saisi sinullekin jo tulla, sitä toivon.

  VastaaPoista
 2. Tsemppiä, toivottavasti sun happipalkeet on vain olleet vähän väsyt ja moottori starttaa kunnolla sille sädekierrokselle!

  Mä kans kuvittelin että ekassa kuvassa on öttiäisten koipia :D

  Voimia, iloa, valoa ja ennenkaikkea paranevaa terveyttä!

  VastaaPoista
 3. Voi ei, Tee! Onko mahdollista, että psyykkiset tekijät selittäisivät osan hengitysvaikeuksista? Raskas mieli, raskas hengitys? Saatko siihen mitään keuhkoputkia laajentavaa lääkitystä? Tai ehkä kroppa on tosiaan (ja onhan se) uupunut noista hoidoista, ja kun hetken saisi huilia, niin helpottaisi? Missämäärin hoidon aiheuttamat toiminnan vajaukset elimissä korjaantuvat?

  Iso Hali!

  VastaaPoista
 4. No voi höhhelis sentään. Ei ole tosiaan kiva tuo väsymys ja hengenahdistus!! Mene pois, älä kiusaa meijän Terppaa!!
  Tyhmyyttä!!
  Maailman hienoin kuva ötökästä, jota kyllä inhoan ihan hirmuisesti! En tykkää noista pitkäjalkaisista yhtään!!

  VastaaPoista
 5. Eskarilaisella menee lujaa ; ) Tee - nouseeko toi sydämen pumppausvoima lääkkeillä 100 prosenttiin vai ajan kanssa ?
  Voi sitä hengenahdistusta, hyvä että pääset keuhkokuvalle. Ei se sädetys varman päälle todellakaan tuo keuhko-oireita. Sattuman kauppaa kaikki sivuoireet, Ehkä mulle sanoivat noista keuhkoista, kun mulla on siellä niitä lapsuusvuosien keuhkokuumeen arpeutumia.
  Mulla oli jonkin sortin hengenahdistusta jossain vaiheessa, mutta meni ohi. Nyt mulla on reidet edestä ja takaa ja sääret ja pakarat ja alaselkä kipeät. Eilen illalla en meinannut saada nukutuksi, kun niin paljon särki. Aamuyöstä kuulostelin itteäni ja totesin "Ihanaa ei särje". Jäykkänä aamusta ylös ja nyt on kone käynnissä, ei täysillä, mutta on kuitenkin.
  Mulle onkologi sanoi noista laskimotukoksista, että jos ei ole joutunut syömään verenohennuslääkkeitä, niin niitä ei pitäis tulla. Kerroin nimittäin, että mulla on ollut veritulppa jalassa ja molemmista jaloista jo nuorena leikattu suonikohjut (äitin puolelta sellasta vikaa) ja että isälle on tehty ohitusleikkaus. Mainitut seikat olivat piut ja paut, kun en kerran ole syönyt verenohennuslääkkeitä. Eiks toi MiB-1 30 % ole tosi hyvä, muistaakseni tuo oli se prosentti, joka kertoo solujen jakautumisnopeuden. Onko sulla noin pitkiä hiuksia jo ollut ? Jospa nyt lähtevät viimeisen myrkyn tuohoamat karvat ja uutta myrkytöntä sitten kasvaa tilalle. Mulla on pienen pieni sänki tullut. Mieheni sanoi, että aja vielä pois, niin tulee paksumpaa tukkaa tilalle. Sanoin, etten raaski karvaakaan ajaa muuta kuin sääristä. Kainalot ajattelin jättää rauhaan sädetyksen ajaksi. Onkologi sanoi vielä, ettei kantsii laittaa dödöä ollenkaan sädehoidon aikana.
  Tee:lle ISO HALI !!! Lepäile !
  pirtsikka

  VastaaPoista
 6. Eihän sinulla ole astmataipumusta kaiken lisäksi? En muista kaikkea lukemaani, joten aattelin kysäistä.

  Vai puhuu Buzz nykyään suomeakin. Meillä on vain enkkuapuhuva. Viisivuotiaan enkkutoistelut on kyllä niin hauskoja, että kelpaa enkunkielinenkin Buzz. Ai niin se leffakin tulee, saiskohan sitä ittensä elokuvateatteriin asti. Haa, täälläkin ois lastensunnuntai ja Toy Story 3. Oiskohan tonne vielä lippuja!?!

  VastaaPoista
 7. Tee piti sanomani, että olet LOISTAVA VALOKUVAAJA ! Aivan mahtavia luontokuvia ja muitakin kuvia ; )
  pirtsikka

  VastaaPoista
 8. Kiitän kaikkia kommenteista :)

  Hih, Terpan järkyttävät sänget =D

  Oon sitä itsekkin miettinyt, että ehkä ne psyykkiset tekijät selittäisivät osan hengitysvaikeuksista, mutta ahdistus on nyt sitä luokkaa, että yritän taistella itseni keuhkokuviin. En todellakaan halua kokea enää pahempaa hengenahdistusta! Saadakseen keuhkoputkia laajentavaa lääkitystä pitäisi päästä lääkäriin. Ja voidakseen lääkitä, pitäisi mielestäni voida poissulkea mahdollinen tukos, neste tai pesäke keuhkoissa..

  Vietin koko aamun puhelimessa jonottaen ja soitellen kolmeen eri numeroon, sekä keskustellen pitkään erään osastoni hoitajan kanssa. Vain vaatimalla sain huomiselle sädehoitolääkärin soittoajan. Toivottavasti hän heltyy kuvauttamaan keuhkoni. Ja toivottavasti pääsen kuviin pian.

  En tiedä korjaantuvatko hoidon aiheuttamat toiminnan vajaukset elimissä, vai aletaanko niihinkin vain syömään lääkkeitä. Sataan prosenttiin ei kai monikaan tuossa pumppausvoimassa yllä, eikä itselläni ainakaan ole sinne asti enää mahdollisuuksia..

  Keuhkoja (ja sydäntä) on kurkattu kai päivystysreissulla infektiota ajatellen, ei muuten ainakaan erikseen. Mielestäni (ja kalenterini mielestä) siis olen ollut luuston gammakuvauksessa (3.3.10), vartalon TT-tutkimuksessa (4.4.10) ja nyt kahdesti sydämen gammakuvauksessa (11.3. ja 3.8.) sekä niitä seuranneissa sydämen ultrissa (29.3. ja 18.8.). Oletteko te muut olleet keuhkokuvauksissa ennen hoitoa tai hoidon aikana..?

  Pirtsikka - aika hurjalta kuulostaa tuokin, että nuo mainitsemasi seikat olivat piut ja paut laskimotukosriskin suhteen!? Sullakin on siis alkamassa nuo hormonihoidot? Juu ja dödöt sekä kainaloiden ajelut pitää jättää sädehoidon ajaksi kokonaan. Onneksi ei ihan helteiden ajalle osuneet nämä meidän hoidot :) Ja kiitos kehuista - kamera on hyvä ;)

  Kiara - kokeile ihmeessä. Itse kirjauduin Finnkinon sivuille ja tein varauksen sitä kautta. Ja meillä on khöm jo kaksi Buzzia ennestään, joista ensimmäinen on jo kolmevuotiaana hankittu.. Toinen on lahjarobotti ja molemmilla käsi poikki ranteesta. Woody on paljon kestävämpi ;)

  Itseasiassa astmataipumustakin on - mutta vain kani on tähän mennessä aiheuttanut hengenahdistusta ja olen pärjännyt ilman lääkkeitä piiitkästi toistakymmentä vuotta. Tarvitsin lääkitystä silloinkin vain siihen asti kunnes älysin antaa kanin pois.

  VastaaPoista
 9. Ei ku se onkin vasta ens viikon sunnuntaina se lasten sunnuntai. Silloin ei olla kotona. Ja ennakkonäytöksen kieli näyttää olevan enkku. Pakko malttaa odotella ;)

  VastaaPoista
 10. Täällä keuhko-rtg vain ennen leikkauksia, ei kertaakaan niiden jälkeen.

  VastaaPoista
 11. Mua ei tutkittu ennen leikkauksia ollenkaan. Tai no, tissit ja kainalo kopeloitiin ;)

  VastaaPoista
 12. Toivottavasti pääset keuhkokuviin. Jos jotain selviää tai ainakin poissuljetaan.

  Mä sain Taxoterestä tai syklofosfamidista hengenahdistusta, se meni muiden oireiden kanssa niin pahaksi, että yksi ilta lähdin ensiapuun ja siellä kuvattiin keuhkot ja varmuuden maksimoinniksi otettiin keuhkoembolia CT, mutta mitään ei kuvissa näkynyt. Onkologi kuitenkin oli sitä mieltä, että jonkinlainen keuhkovaurio on kehittymässä ja sytot vaihdettiin. Sen jälkeen hengenahdistus vähitellen helpotti ja nyt hengästyttää vain siksi, että on ihan surkea kunto.

  Siinä sydämen pumppausvoimassa eli ns. ejektiofraktiossa normaali on yli 50% ja 100% ei ole edes nahdollista, koska se kuvaa sitä verimäärää mitä sydämen kammio supistuessaan pumppaa eteen päin. Harmi, että sulla on lähtenyt se laskemaan, kai sä vielä onkologin kanssa mietit Herceptinin jatkoa, haitat versus hyödyt?

  VastaaPoista
 13. Eipä ole ihme jos huolestuttaa, jos hengästyttää ihan paikallaan istuessakin. :( Toivottavasti pääset sinne kuvaan.

  'Oma' onkologini kerran sanoi, että vaikka tutkimuksessa ei paljastuisikaan mitään vakavaa syytä oireille, ei se ole turha, jos potilas saa sillä mielenrauhan. Valitettavasti kaikki lääkärit eivät näe asiaa tältä kantilta.

  Keuhkokuvassa en ole käynyt kertaakaan, vartalon TT:ssä kyllä moneen kertaan ja lausunnoissa on erikseen mainittu 'keuhkot puhtaat' joten oletan että syöpämuutokset näkyisivät siinä.

  Ja täällä oppii taas, enpä tiennyt että tuo MIB-1 on sama kuin Ki-67. Siinähän taitaa olla niin, että pienempi prosenttiluku on parempi?

  Hieno kuva peilailevasta öttiäisestä, taitaa olla vaaksiainen?

  VastaaPoista
 14. Onkologi soittaa tuosta Herceptinin jatkosta, mutta olen päätökseni tehnyt. Tässä kunnossa en ota sitä riskiä, koska tuon pitkän herkun hyödystä ei ole näyttöä ja olen nyt jo menettänyt aika ison osan tuosta sydämen pumppausvoimasta. Olen kuitenkin saanut sen kolmen satsin jo. Huomasin muuten, että tuosta epikriisistäni puuttuu tuo ylimääräinen doketakseli kokonaan.

  "Vaikka tutkimuksessa ei paljastuisikaan mitään vakavaa syytä oireille, ei se ole turha, jos potilas saa sillä mielenrauhan." - Tuo on niin totta ja jos henkinen puoli voi näin voimakkaan hengenahdistuksen aiheuttaa, niin sen tiedonkin pitäisi silloin jo auttaa tähän.

  Juu, kuvassa taitaa olla Tipula (Lunatipula) vernalis. Kulttuuribiotooppien laji, eteläinen. Ja tämä oli vitsi ;D Löysin näin hienon lauseen (ja hienon kuvan) kuvahaulla ;) On se kuiteski sääski, eikös..?

  Ja eiköhän se ole aina parempi, mitä pienempi on tuo MIB-1 tai Ki-67. Minähän olen metsästänyt tuota Ki-67 -lukemaa ja nyt näissä Kelaan menevissä papereissa oli sellainen rimpsu, että bongasin tuon MIB-1 -lukeman siitä. Ja Google vähän jelppi ;)

  VastaaPoista
 15. Nyt on uutisten mukaan saapunut venäjältä ihan kunnon kokoisia sirkkoja kuvattavaksi.. rupeahan bongailemaan:) Ovat jopa kahdeksan-kymmensenttisiä!

  Ja tosiaan, se pieni varaus meillä kaikilla on. Mutta näillä voimilla, näillä tiedoilla: nähdään roosa-nauhassa!

  P.s. keuhkokuvan pitäisi olla ihan triviaali tutkimus hengenahdistustapauksessa. Vähän nestettä? sydämen heikentynyt pumppaus? summa summarum?
  PArempaa vointia, toveri!

  VastaaPoista
 16. No voi sun vietävä ! Jos kerran Tee sulla on hengenahdistusta jatkunut jo päiväkaupalla, on enemmän kuin tarpeen saada se kuva. Muistan kyllä oman hengenahdistukseni - on niin kuin henkeä vietäis, sydän hakkaa ja hengitys on nopeata. Pidän sulle peukkuja !!! Hengenahdistus ei ole mikään normaali olotila !!! Olet syöpäpotilas ja tarvitset ehdottomasti saada tietää, ettei keuhkoissa ole mitään !!!!!!!
  pirtsikka

  VastaaPoista
 17. Herceptin tosiaankin aihutaa sudämmen tykytystä ja hengenahdistusta. Minulle on suunniteltu 9x, viime kesta meni hyvin, mutta onhan tässä melkein kymmenen vuotta väliä. Vähän kyllä huolestuttaa toi sinun jtkuva hengenahdistus, toivottavasti selviää syy.

  VastaaPoista
 18. Kiitos Olga :) Herkut sain jo 12.4.-24.5. ja lisää en nyt näillänäkymin huoli. On tämä nykyinen olo jo ihan tarpeeksi tukala ja ei ne sydämen vajaatoimintaisen näkymätkään ihan parhaat ole.. Tämän päivän Meilahtikäynnistä kerron lisää myöhemmin - mutta tukosta ei ainakaan löytynyt :) Ts. mitään ei selvinnyt..

  VastaaPoista
 19. Kiitokset myös Tiinalle ja Pirtsikalle :) Ja selostusta siis myöhemmin - mutta kuvaan pääsin :)

  Ja niitä isoja kulkusirkkoja meillä haetaan eläinkaupasta liskolle ruuaksi ;)

  VastaaPoista