C50.82 Carcinoma mammae lobulare gradus III l.dx. pT3 (135 mm) N1 (3/15), ER 80-90%, PR 80%, MiB-1 30%, Her-2 +.

lauantai 19. helmikuuta 2011

Kodin Kuvalehden kilpirauhasjutusta

Mun oli nyt pakko näpytellä ja julkaista tämä Kodin Kuvalehden teksti, joka mut sai aikanaan menemään lääkäriin. Jospa siitä hyötyisi joku muukin. Kaikkia oireita ei kaikilla ole, mutta jos tulee useampi osuma, niin kannattaa pyytää kokeet. Valitettavasti yksi testaus ei aina riitä, eikä ne arvot välttämättä ikinä mene viiterajojen ulkopuolelle, vaikka olisi kuinka sairas. Näin voi käydä ainakin vajaatoiminnan kohdalla. Hyvä asiantuntijalääkäri (sisätautilääkäri tai endokrinologi) voi aloittaa lääkityksen myös oireiden perusteella.


Vereen erittyy liian vähän kilpirauhashormonia

- Väsyttää
- Muisti huononee
- Hiukset ohenevat
- Ääni kähenee ja syvenee
- Sydämensyke taajenee
- Ruokahalu vähenee, paino nousee
- Ummetusta
- Hieneritys vähenee
- Vilunväristyksiä lämpimässäkin
- Seksuaalisuus laimenee
- Hedelmällisyys vähenee
- Kuukautishäiriöitä

Vereen erittyy liian vähän kilpirauhashormonia

- Väsyttää
- Mieliala vaihtelee
- Hermostunut, levoton olo
- Keskittymiskyky vähenee
- Uni ei tule
- Silmät kirvelevät, vuotavat, ovat valonarat
- Hiukset hauraat, elottomat ja irtoavat helposti
- Janottaa
- Sydän tykyttää
- Rytmihäiriöt lisääntyvät
- Ruokahalu kasvaa, mutta paino laskee
- Suolisto ja aineenvaihdunta vilkastuvat
- Hikoiluttaa
- Kuukautishäiriöitä
- Kädet värisevät
- Iho on nihkeä, kostea ja punakka
- Lihaskipuja
- Nilkat turpoavat

Rauhasen liikatoiminnassa kädet eivät tärise voimakkaasti vaan hiljaa. Sen saa näkymään, kun seisoo kädet ojennettuina ja laittaa käsille paperin. Paperi värisee vienosti.


Kilpirauhasen toimintahäiriö voi tehdä ihmisestä ylitehokkaan koheltajan tai vetämättömän vätystelijän. Kilpirauhasvaivoja on vaikea huomata, sillä ne hiipivät hitaasti. Häiriöihin löytyy kuitenkin hyvät hoidot.

Kilpirauhanen kiukuttelee

Kilpirauhanen alkaa temppuilla yleensä keski-iässä. Toisessa riskiryhmässä ovat juuri synnyttäneet äidit, joiden kilpirauhasen vajaatoiminta voi olla osasyynä synnytysmasennukseen ja väsymiseen vauvanhoidossa.

- Siksi kaikilta synnytysmasennusta potevilta äideiltä tutkitaan kilpirauhasarvot. Jos kilpirauhanen on laiskistunut raskauden ja synnytyksen aikana, äidille annetaan tabletteina kilpirauhasen omaa hormonia, tyroksiinia. Jos masennuksen taustalla on kilpirauhasen vajaatoiminta, hoito korjaa sen täysin, lupaa endokrinologian erikoislääkäri, professori Leo Niskanen Kuopion yliopistollisesta keskussairaalasta.

Kilpirauhasen liikatoiminta, vajaatoiminta, tulehdukset tai kyhmyt ovat huomattavasti yleisempiä naisilla kuin miehillä. Naisen hormonitoiminta on monimutkaisempi muutenkin jo siitä syystä, että elimistön on oltava valmis sietämään vierasta kudosta, omaa lasta.

Vanhuus on tullut

Kilpirauhanen tuottaa jodin avulla useita hormoneja, joista tärkein on tyroksiini. Kilpirauhashormonit vaikuttavat elimistössä kaikkialle hiusnystystä varpaankärkeen. Siksi myös kilpirauhasen toimintahäiriöt johtavat yhtä aikaa monenlaiseen harmiin ja hankaluuteen.

Kirjavista oireista syytetään stressiä, vaihdevuosia, masennusta tai parisuhdetta, mutta kurjan olon syyksi saattaa yksinkertaisella terveyskeskuksen verikokeella paljastua kilpirauhasen vajaa- tai liikatuotanto.

- Yleensä neli-viisikymppiset vain luulevat tulleensa vanhaksi, kun joka kohta tuntuu pettävän yhtä aikaa. Kun kilpirauhashäiriöt saadaan kiinni verikokeessa, häiriöt ovat yleensä helposti hoidettavissa, Leo Niskanen sanoo.

Vajaatoiminnassa soluja väsyttää

Vajaatoiminta on kilpirauhasen vaivoista yleisin. Ihminen voi sopeutua sen oireisiin: hän ei huomaa väsymystä, painonnousua, ajatuksen ja liikkeiden hidastumista, aloitekyvyttömyyttä, ihon kuivumista ja karhenemista, ummetusta tai lämpimässäkin palelemista. Vasta ajan kanssa lihaskrampit, jokaiseen soluun tunkeva väsymys ja velttous ajavat lääkäriin.

Vajaatoiminta johtuu tavallisimmin kilpirauhasen autoimmuunitulehduksesta, mikä tarkoittaa, että elimistö tulkitsee oman kilpirauhasensa vieraaksi kudokseksi. Raskauden aikana myös rautalääkitys voi vähentää tyroksiinin imeytymistä.

Tyroksiinin vajausta korjataan tyroksiinitableteilla, joita syödään yleensä koko loppuikä. Lääke on elimistön oma tuote, joten siitä harvoin on haittavaikutuksia.

- Hoito on syytä aloittaa varovasti, ettei vauhti nouse kerralla liikaa, professori Niskanen huomauttaa.

Ennen kuin keksittiin, että elimistö tarvitsee jodia kilpirauhashormonien tuotantoon ja kuljettamiseen, vajaatoimintaa sairastavia saatettiin ulkonäön muutosten ja aloitekyvyttömyyden vuoksi pitää jopa mielisairaina.

- Kilpirauhasen hyvälaatuinen liikakasvu eli struuma on Suomessa vähentynyt oleellisesti, kun ruokasuolaan alettiin lisätä jodia 50-luvulla. Kilpirauhassairaudet eivät ole yleistyneet, vaikka suolan käyttöä on nyt muista terveydellisistä syistä vähennetty.

Jodia saadaan Suomessa ravinnosta riittävästi, eikä sen saantia tarvitse tehostaa lisäravintovalmisteilla.

Liikatoiminnassa solut kihisevät

Kilpirauhasen liikatoiminnassa tyroksiinia erittyy vereen ylenmäärin. Elintoiminnot kiihtyvät, aineenvaihdunta vilkastuu. Kuin painaisi autossa kaasua vaihde vapaalla, syntyy paljon ääntä ja tekemisen meininkiä mutta vähän tulosta.

- Hormonit piiskaavat ihmisen toimimaan, mutta aikaansaannokset jäävät vähiin, kun keskittymiskyky puuttuu.

Kilpirauhasen ylituotantoa aiheuttavista toimintahäiriöistä yleisin on Basedowin tauti. Se on myös autoimmuunisairaus, jossa elimistö alkaa tuottaa vasta-aineita omalle kilpirauhashormonille.

- Samalla tavalla kuin I-tyypin diabeteksessa, elimistö alkaa jostain syystä hylkiä haiman entsyymejä, Niskanen vertaa.

Basedowin taudissa kilpirauhanen suurentuu tasaisesti (struuma) ja saattaa näkyä kaulalla kupuna. Muissa liikatoiminnoissa kilpirauhaseen syntyy kyhmyjä. Jos kyhmyistä yksikin alkaa tuottaa liikaa hormoneja vauhdilla, puhutaan myrkkystruumasta, joka hoidetaan leikkauksella.

Liikatoiminnan hoidossa on varaa jopa valita: lääkkeet, radiojodi tai leikkaus.

- Hoidot räätälöidään yksilöllisesti, ja niistä päättää sisätautilääkäri tai hormonioppiin perehtynyt endokrinologi, professori Leo Niskanen sanoo.

Leikatakin voidaan

Tavallisimmin kilpirauhasen liikavauhtia hoidetaan hormonien tuotantoa estävillä lääkkeillä, jotka tehoavat muutamassa viikossa. Sydämentykytystä voidaan hillitä muidenkin sydänvaivojen ja verenpaineen hoitoon käytetyillä beetasalpaajilla. Mikäli estohoito ei sovi allergisten oireiden vuoksi, liikatoimintaa voidaan lamauttaa radiojodilla, jolla säteilytetään kilpirauhasen solukosta osa toimintakyvyttömäksi.

- Radiojodihoitoa voidaan antaa kaikille muille, paitsi odottaville ja imettäville naisille. Leikkaus soveltuu parhaiten niille, joilla kilpirauhanen on kasvanut niin suureksi, että se ahtauttaa hengitystä ja ruuankulkua, professori Leo Niskanen sanoo.

Leikkauksessa pienenä riskinä on äänihuulten toispuoleinen halvaantuminen, mutta äänen voi säröttää myös hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta. Jos kilpirauhanen ilmoittelee olemassaolostaan kyhmynä kaulalla, suljetaan pois myös kilpirauhassyövän mahdollisuus. Kilpirauhassyöpä pystytään yleensä hoitamaan hyvin.


EPÄILYKSET SAIRAUDESTA VOIVAT HERÄTÄ, JOS

- lähisukulaisillasi on kilpirauhasvaivoja
- sinulla on jokin muu hormoniperäinen sairaus
- olet äskettäin saanut vauvan, etkä jaksa hoitaa häntä
- sinulla on autoimmuunisairaus, jossa elimistösi tuottaa vasta-aineita itselleen,

reuma, I-diabetes, fibromyalgia
- tupakoit
- sinua väsyttää koko ajan

HAKEUDU

- terveyskeskukseen yleislääkärille
- sisätautilääkärille
- endokrinologille (Suomessa vain 30)
- työterveyslääkärille


Itsehoitoja, luontaishoitoja tai ennaltaehkäiseviä hoitoja kilpirauhassairauksiin ei ole.

KILPIRAUHASEN HOITOMUODOT

Toiminnalliset häiriöt:
- liikatoiminta: liikatuotantoa hillitsevät lääkkeet l. tyreostaatit, beetasalpaajat, radiojodi, leikkaus
- vajaatoiminta: tyroksiini-hormoni

Rakenteelliset häiriöt:
- kyhmyt: leikkaus/seuranta
- struuma ilman kilpirauhasen toimintahäiriötä: leikkaus tarvittaessa, joskus radiojodi
- syöpä: leikkaus, isoannoksinen radiojodihoito ja tyroksiinihoito

Kilpirauhasen häiriötä epäillään usein ensin muuksi vaivaksi, jopa syöväksi tai aidsiksi. Verikoe ja hyvät hoidot palauttavat elämän päiväjärjestykseen.

Jos epäilet kilpirauhasesi toimintaa, ehdota lääkärille rauhaskokeen ottoa. Muista, että joskus koe ei anna oikeaa tulosta.



Toistaiseksi lopusta puuttuu vielä 2 tapausta, eli kahden naisen kertomukset. Tämä allaoleva on niistä yhteensä kolmesta tapauksesta mielenkiintoisin - hän ei ole keski-ikäinen ja oireetkin menivät ristiin. Myöskään ensimmäiset kokeet eivät paljastaneet kilpirauhashäikkää. Ehkä lisään nuo loputkin tässä jossain vaiheessa..

Liikatoiminnan oireet - vajaatoiminta löytyi

Sari oli 24-vuotias, kun hänellä alettiin epäillä diabetesta. Hän joi valtavaan janoonsa jopa yhdeksän litraa vettä päivässä, juoksi pissillä ja hikoili. Hän uupui ja laihtui perusteellisessa vesihuuhtelussa. Hemoglobiini laski 84:ään. Sarin olo oli heikko ja hormonitoiminta sekaisin.

- Sairaalassa tutkittiin 10 päivän ajan kaikki mahdolliset harvinaiset taudit ja päädyttiin lääkitsemään diabeteksen oireita. Myös kilpirauhanen tutkittiin, mutta arvot näyttivät olevan kohdallaan. Minut lähetettiin kotiin psykiatrin kautta. Hänkin totesi asioiden olevan kunnossa.

Oireet kuitenkin jatkuivat, ja Sari meni jälleen terveyskeskukseen. Lääkäri otti kilpirauhaskokeen ja selvä vajaatoiminta löytyi.

- Söin ensin yhden tyroksiinitabletin päivässä, mutta annosta nostettiin pian puoleentoista tablettiin.

Tyroksiiniarvoja seurataan koko ajan, sillä ne meinaavat lipsahtaa liikatoiminnan puolelle. Kilpirauhasta pitäisi Sarin mielestä epäillä aina, kun ihmisellä on jotain omituisia oireita.

- Minunkin oireeni viittasivat liikatoimintaan, mutta itse tunsin olemukseni ja ajatteluni hidastuneen, pirteä Sari tulkitsee tuntemuksiaan, kun kilpirauhasen vajaatoimintaa on hoidettu vuosikymmen.


Pakko lisätä tämä linkki tähän loppuun. Lisään sen myös uutena päivityksenä, kun lainaus ei onnistu..

9 kommenttia:

  1. Pitää ottaa puheeksi tuo lääkitys seuraavalla ttl. käynnillä. Viime yön nukuin kolmen täkin alla ja villasukat jalassa, vaikka huoneessa on lämmintä parikymmentä astetta. Jokin mättää.

    VastaaPoista
  2. No niin mättää! Ota ihmeessä - tai kokeile sitä pientä (0,025 mg) nostoa itse ;) Ei kai se jodin puutos voi olla meillä kilpparittomilla ongelma, vai voisko..?

    VastaaPoista
  3. Hyvä juttu - kiitos !!!
    pirtsikka

    VastaaPoista
  4. Kiitän Pirtsikka :)

    Oon tässä kuumeisesti miettinyt, että uskallanko hehkuttaa, vai palaako kaikki oireet heti kun tänne elvistelen.. Otan riskin.

    Nyt kun oon nostanut tuota omaa tyroksiiniannostani sen "murusen" (1/4 0,1 mg napista), jonka vähensin silloin sytojen jälkeen kun olin ihan romuna ja henkeä ahdisti, ovat vaihdevuosioireet helpottaneet selvästi ja oon myös selkeästi pirteämpi ja vähemmän ahdistunut :) Toivottavasti tämä nyt ei sitten vähennä Tamofenin vaikutusta...

    Mun luut ei enää juurikaan palele (vaikka muuten onkin oikeasti ollut tosi kylmä), kuumat aallot on helpottaneet huimasti ja aamuyön heräilytkin on oikeastaan jääneet pois :)

    Mutta on oikeasti niin helppo kokea, että mm. saamattomuus, alavireisyys ja ahdistus johtuu elämäntilanteesta - ja on ihan mahdoton tietää koska kyse ei enää ole vain siitä :P Siis vipuun menee helposti, vaikka onkin jo dg ja lääkitys! Kuten monessakin yhteydessä on todettu, menee varsinkin vajiksen oireet helposti iän, vaihdevuosien, työuupumuksen ja/tai masennuksen piikkiin..

    VastaaPoista
  5. Eikös nykyisin kaikki saa jodia ruuasta riittävästi?
    Katellaan ja vertaillaan kunhan aikaa vähän kuluu. Tein nimittäin saman viime viikolla, lisäsin hieman tyroksiinia ja nyt odotan nuortuvani ja reipastuvani ainakin sen kymmenen vuotta! Viikossa se vielä ei ole tapahtunut. Hei mut joo. Putsasin suksien pohjasta teipit pois ja vaihdoin voiteisiin, jospa sittenkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei todellakaan saa. Lueppa vaikka kilpirauhasfoorumia netissä

      Poista
  6. Toivotaan, että se tekee sullekkin hyvää :)

    VastaaPoista
  7. Kilpirauhasen häiriöihin on luontaishoitoja ja lääkkeitä! Esim. Homeopatialla pystytään hoitamaan molempia häiriöitä, ruokavaliomuutoksilla ja elämäntapamuutoksilla sekä stressin poistamisella saadaa hyviä tuloksia. Vain kourallinen lääkäreitä kirjoittaa luonnonmukaista kilpirauhaslääkettä nimeltä Armour Thyroid, jota monet tavalliset lääkärit väittävät olevan poissa markkinoilta, höpön höpön! Se on vain 10kertaa kalliimpaa kuin synteettinen, mutta siinäpä on kaikkia hormoneja joita kilpirauhanen normaalistikin tuottaa, Tyroxissa ei ole! Tämä luonnonmukainen lääke oli käytössä jo 100 vuotta ennen synteettistä, mutta lääketeollisuuden pitää voida hyvin ja lääkäreillä olla potilaita viis siitä tulevatko ihmiset niillä lääkkeillä terveeksi. Suosittelen lukemaan esim. Kaisa Jaakkolan kirjan Hormonidietti, joka kertoo kilpirauhassairaudesta ja sen hoidosta todella hyvin ja selkokielellä, tämä sairaus on todella monimutkainen ja oikukas, harva tavallinen lääkäri edes tietää tämän sairauden vaikutuksista ihmiskehoon. Lista on paljon pidempi kuin kertomuksessa on listattu.

    VastaaPoista
  8. Kiitos kommentista ja infosta :)

    Armour Thyroidin tiesinkin, mutta kunhan ensin edes tunnistettaisiin ja tunnustettaisiin se kilppariongelma, niin se olisi hyvä alku ;) Tuo kirja on hyvä vinkki heille, jotka eivät lääkäristä apua vaivoihinsa saa.

    VastaaPoista